perjantai 11. heinäkuuta 2014

Tarina päivässä 11.7 / Liiteri

Olen yrittänyt saada mieleeni, millainen meidän kotiliiterimme oli.Oikeastaan se oli isompi kuin pelkkä liiteri. Alakerrassa oli sauna ja autotalli. Yläkerrassa varasto ja se liiteri. Muistoissani siellä oli vain jäisiä, lumisia puita. Koska uuneja oli ainakin 5, puita tarvittiin. Ne piti ensin sahata ja sitten tietenkin halkoa. Useimmiten työn teki äiti, mutta kyllä lapsetkin joutuivat vartuttuaan kirveen varteen. Ihmettelin lapsena, miksi äiti kulki talvella monet villasukat jalassaan hakemassa puita ja vettä. En ihmettele enää.
Liiterin toisessa päässä oli varasto, jonka edessä oli pieni terassi. Terassi toimi leikkimökkinä.
Liiteri on joskus unissani ja en ole enää ihan varma, mikä on totta ja mikä unta. Luulen, että muistan rakennuksen isompana kuin se todellisuudessa oli.
Koko olemassaolonsa oli oli maalaamaton ja purettiin -70 luvun puolella.
Toinen liiteri liittyy nykyiseen taloomme. Vanhan puulämmitteisen saunan päätyyn on joskus viime vuosituhannen alkupuolella tehty pieni liiteri. Sillä ei ole kunnon perustusta ja niinpä se onkin lintallaan ja maahan painunut. Koska saunaa ei lämmitetä, emme tarvitse myöskään puita ja liiteri tyhjennettiin toissa kesänä. Saunan "avovintiltä" löytyi muumioitunut kissa.

2 kommenttia:

  1. Kyllä ennen vanhaan oli erilaista ja töitä tehtiin erilailla kuin nykyisin. Jos ajatellaan ihan talon lämmitystäkin! Meilläkin kotona puita haettiin tämän tästä ja uunit pidettiin lämpimänä, jotta lämpö pysyi yllä talossakin. Voi kissaparkaa. Mennyt hyvään paikkaan kuolemaan. Mukavaa päivää sinulle!

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentista. Voi miten ikävää, jos noidannuoli iski. Tuli mieleeni, että johtuisiko kuitenkin ukkostavasta ilmasta. Minulla nimittäin alkoi (ja muulloinkin) juuri vaivata sellainen kohta käsivarressa, jonka olen joskus vuosia sitten loukannut. Täällä on kovin hiostavaa ja ukkosta ilmassa. Toivotaan, että vaivasi helpottuu!!!

    VastaaPoista

Kiva kun kävit!